Zo herken je een beginnende burn-out

0
9

vrouw-burn-out

Stress kan ontstaan door een drukke periode op werk, veel afspraken of andere verplichtingen die veel tijd in beslag nemen. Een beetje stress kan goed zijn en zorgen voor betere prestaties, maar wanneer kun je deze stress een burn-out noemen? En op welke symptomen kun je letten?

Totale uitputting

Het krijgen van een burn-out gebeurt niet alleen bij ‘zwakke’ mensen: het kan de gezondste en actiefste persoon overkomen. Daarnaast valt het niet te onderschatten, de naam zegt het eigenlijk al: je bent volledig afgebrand. Zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens deze periode is het ook ontzettend belangrijk om naar je lichaam te luisteren, het kan soms jaren duren voordat je lichaam is hersteld.

Nic Oosterveer, trainer en coach bij Mindtuning, heeft een paar tips om een beginnende burn-out te herkennen en te voorkomen:

1. Je hebt nergens zin in

Het kan iets simpels zijn zoals eten klaarmaken of iets groters zoals een deadline op werk, maar je hebt er simpelweg geen zin in. Oosterveer tipt om je te herinneren wat je graag als kind deed. Was het bijvoorbeeld schilderen, muziek maken, lekker buiten zijn of iets anders? Pak dat dan weer op. Iets doen waar je gelukkig van wordt geeft energie.

2. Je piekert veel

Piekeren is niet alleen een symptoom van een burn-out, maar ook een oorzaak. Je raakt verstrikt in een constante stroom van herhalende gedachten die niet oplossen. Het denken in cirkels en daar niet uit kunnen ontspannen vraagt veel energie.

Lees ook  De moeder van een dronken chauffeur lacht nadat zij een man heeft gedood – let nu op de reactie van de rechter

3. Je hebt weinig zelfvertrouwen

Een burn-out kan zorgen voor een enorme deuk in je zelfvertrouwen. Activiteiten die eerst makkelijk gingen, zijn ineens een stuk moeilijker. Het lijkt wel alsof je geen grip hebt op jezelf. Tip: schrijf elke dag drie successen van die dag op. Het maakt niet uit hoe groot of klein het succes is, elk succes is een succes. Als je dit elke dag doet, ontwikkel je een positieve mindset.

4. Je bent snel boos

Je hebt het gevoel dat je emmer constant vol is en elke extra druppel laat het overlopen. Het onderdrukken van je boosheid put je nog meer uit, maar het nadenken over je boosheid vraagt ook veel energie. Hoe kom je uit die vicieuze cirkel? Probeer de aandacht die je stopt in deze boosheid te besteden aan andere dingen of mensen die het wel verdienen.

5. Je kunt geen beslissingen maken

Moet ik dit wel of niet doen? Ga ik wel of niet naar de verjaardag van de buren? Doe ik het zo goed of moet het anders? Je blijft eindeloos nadenken over de beslissingen die je moet maken en wordt hier doodmoe van. Wanneer je het goede antwoord niet weet en blijft twijfelen, dan betekent dit dat beide oplossingen goed zijn. Tip: houd altijd een munt op zak. Ga ik wel of niet naar de verjaardag van de buren? Kop of munt. Zo verspil je je energie niet aan het eindeloos dubben en overwegen.

Lees ook  Geen slaaptekort maar wel vaak moe? Dit kan de reden zijn!

6. Je hebt een neiging tot verslaving

Je ontwikkelt een verslaving sneller wanneer je niet lekker in je vel zit. Een verslaving aan bijvoorbeeld drugs of alcohol komt vaak voort uit het ‘je goed willen voelen’. Achteraf merk je dat je helemaal niet lekkerder in je vel zit, integendeel zelf.

7. Je stelt alles uit

Uitstelgedrag is één van de grootste energievreters die bestaan. Probeer een actie niet vooruit te schuiven, maar direct te ondernemen. Zo krijg je de voldoening dat je het gelijk hebt gedaan en dat zorgt voor meer energie.

Op de site van Mindtuning staan nog twaalf andere symptomen en tips om een burn-out te herkennen en voorkomen.

Herken je je in deze symptomen? Dan is het verstanding om professionele hulp in te schakelen. Maak een afspraak bij de huisarts of een andere specialist.

Bron:margriet.nl

DELEN